teisipäev, 3. juuli 2012

Nimi meest ei riku, naist küll.

Kati Vasar
Kati Murutar
Kati Murdmaa
Kati Saara Vatmann

Jah, üks inimene aga nii palju erinevaid nimesid. Tõepoolest, mis on nende nimede taga? Sellele on üsna loogiline selgitus.

Kati Vasar - tegu on inimese sünninimega. Kati Vasar on nimi, mis sai pandud ühele lapsele tema vanemate poolt. Lihtne ja loogiline.
Kati Murutar - meile kõigile tuntud nimi. Selle nimega inimene ei tekita meile küsimusi. Kui öeldakse "Kati Murutar", siis teame kohe, mis näoga inimene on ja millega tegeleb. Perekonnanime Murutar kandis Kati kuni aastani 2010. Sel aastal tema abielu härra Alo Murutariga lahutati. Sellest ajast peale on Katil väga palju väga imelikke nimeühendeid.
Kati Murdmaa - seda nime kandis viie lapse ema väga lühikest aega. Selle nimega on lood nii, et kui 2010-ndal aastal lugupeetud proua Murutar abiellus härra Peter Murdmaaga, siis jaanuaris 2011 see abielu lahutati.
Kõrvaltvaataja pilgu läbi öeldes: "Ju oli vesi liiga külm, kuhu hüpati, et pikemaks ajaks ujuma jääda ei kannatanud."
Kati Saara Vatmann - mis kuramuse nimi see veel selline on? Kati - okei, see nimi pandi talle, kui ta sündis. See on ühtlasi ka nagu Karu Kati. See on tänapäeva Eestis normaalne nähe, et pannakse lastele mingisuguseid hüüdnimesid nagu Kati ja Valli ja Juss ja Sass ja... no põhimõtteliselt: saite aru küll ju!
Mis kuramuse nimi see Saara on? Kust see tuli? Lisas ise heast peast juurde? Sündides oli ju ainult Kati. Miks seda Saarat oli vaja juurde lisada? Minul näiteks seostub nimega Saara mingi kasimata ja kammimata tüdruk, kellel on tolmune ja must, auke täis kaltsu-narts seljas ja vaatab sind õnnetu pilguga kusagil pimedas agulinurgas, endal räpased mõtted peas (loe: kuidas süütu näoga sind paljaks röövida nägu). Selline inetu nimi on see Saara. Miks ta nimi siis Kati Saara-Mari ei võiks olla?
Lisaks on mul veel teadmata-suunas-tulnud-ja-teadmata-suunda-minev küsimus: kust tuli talle perekonnanimi Vatmann? Tema viimase mehe perekonnanimi ei olnud ju Vatmann. Arumets oli hoopis. Tarmo Arumets. NO MIS MÕTTES?

Wake up and smell the coffee! Murutari-mutil on mingid rahuldamata jäänud arusaamised ja/või -saamatused. Kuidas saab nii, et elab kaua aega ära Murutarina. Saab Murutarina viis last ja siis järsku on vaja hakata lahku minema ja mingisuguseid ebanormaalseid abielusid liitma ja lahutama. Tavaliselt mind ei kupsi miski või keski. Ammugi mitte siis see, kas-mida-kuidas minust või kellestki teisest arvatakse. Aga no see mutt on ju puhta ogar peast. Muidu võib ta ju tore olla, aga lits ikka olla ei tahaks ju! Võib-olla on natuke karm öelda nii. Aga kui ikka on mingisugused rahuldamatused, siis ikka on rahuldamatused ja ega me siin midagi parata saa. See mutt lihtsalt on veider. Kiiksakas nagu ma tavaliselt tavatsen öelda.

Kommentaare ei ole: