neljapäev, 28. juuni 2012

Kaalust alla - "Kuidas peaksin toituma, kui tahan saleneda?"

Kas te pole mõelnud, miks kõik dieedid ebaõnnestuvad? Miks dieedipidaja pärast lühiajalist dieeditamist ebaõnnestub - s.t. lõpetab dieedi pidamise? Miks üks inimene, kes peab dieeti, annab alla, kuna ei suuda oma isudele vastu panna?

Millest koosneb sõna "dieet"? Inglise keeles on see sõna siis "diet". Mida tähendab sõna "diet" esimene silp? Mõtlen siinkohal siis sõna 'die'. Kas see inglise keeles mitte "surema" ei tähenda? Toon näiteks ühe kurvalt koomilise situatsiooni mõnest tavapärasest filmist, kus on stseen, kus kuri mees peab hea mehe ära tapma ja siis vehib ketšupise noaga ja karjub ennastunustavalt: "DIE!!!!", lisades siis mingi hirm-õudsa krimmassi juurde, et see karje veel koledam välja näeks ja veel kurjemalt kõlaks. Dieedi või dieetide põhimõte on sama. Aga okei. Läheme asja kallale, miks ma sellisel teemal blogipostitama hakkasin.

Minu meilile tuli taaskord üks kiri, mis õpetab, kuidas kaalu langetada. Dieedid, dieedid, dieedid. Andke mulle andeks, aga dieedid on mõeldud kõik läbikukkumiseks. Alustad dieediga, alustad ka tavapärase surmaringiga. See tähendab seda, et kui alustad dieediga, siis igale dieedile järgnevad piirangud. Piirangud on need, mida sa siis dieedi ajal mitte süüa ei tohi. Piirangutele järgnevad isud nende asjade järele, mida sa kohe mitte süüa ei tohi. Isudele järgneb nõrkusele järeleandmine. Annad nõrkustele järele ehk sööd seda, mida ei tohi, toimub dieedi katkestamine, sest ei suutnud oma isudele vastu panna ja sõid näiteks keedukartulit võiga, kuigi dieet seda ei lubanud. Dieedi katkestamisele järgneb tohutu süütunne. Süütunne tekib selle pärast, et sa ei suutnud dieeti korralikult järgida ja dieet katkes. Sellele järgneb taaskord uue dieedi algus, millele omakorda järgnevad piirangud jne-jne-jne. Selline traditsiooniline nõiaring.

Uskumus, et peenikesena on inimene rohkem "väärt" peegeldub tema käitumises, kus enesehinnang sõltub kehakalaust. Pange tähele! Ei saa piirata ainult söömist! Et kaalust alla võtta, peab tegema midagi teistmoodi. Selles peitubki kogu saladus! Programm, millega ma hetkel tutvust teen ja mida plaanin tõsimeeli järgima hakata, seisneb selles, et ma üritan oma mõttemalle muuta. Minu eesmärk on muutuda mitmekülgsemaks. Sest on olemas seos inimese kehakaalu ja käitumusliku paindlikkuse vahel. Inimese käitumuslik paindlikkus võibki olla võtmesõna, mis aitab kehakaalu vähendada. Lisaks muidugi tuleb oma päevakavasse ka rohkem liikumist lisada. Aga see kõik käib juba käitumusliku paindlikuse alla! Valetan ma teile? Vast mitte!

On olemas väide, mis ütleb, et ülekaalulisuse põhjustajaks ei saa pidada toitu või nigelaid toitumis- ja treeningharjumusi, vaid hoopis kuhjunud negatiivseid harjumusi. Negatiivsed harjumused on tekkinud teiste harjumuste tõttu, millel pole toiduga mitte mingisugust seost. Tavaliselt pole me kõikidest halbadest harjumustest isegi teadlikud ja kui ka oleksime, ei suudaks me nendega terve elu võidelda.

Peamiseks põhjuseks, miks toidule keskendunud dieedid läbi kukuvad, ongi see, et dieedipidajad tahavad kaalust alla võtta vaid toidu ja treeninguga seotud harjumuste muutmise kaudu. Samas tuleb aga tunnistada, et toitumine on seotud pika harjumusteahelaga - kaudsete harjumuste võrgustikuga. Dieedipidaja võib pikaajalist edu oodata ainult sel juhul, kui harjumused on sihikule võetud. Samas peab tunnistama seda, et osal inimestest on tõsiseid probleeme harjumuste kontrolli all hoidmisega. Lühidalt öeldes on tegu obsessiiv-kompulsiivse häirega. Obsessiiv-kompulsiivne häire tekib, kui inimene ei suuda harjumustest vabaneda pärast seda, kui on sellega mõnda aega elanud. Häire all kannatajad võivad korduvatest harjumuslikest tegevustest tekitada päris pika ahela.

Nii, et siis saladus on murtud. Või noh - kas just nüüd murtud. Aga nüüd on aeg minna tegudeni. Ja esimeseks teoks ongi luua esialgu üheliikmeline klubi, mis kannab nime "Ei-mingit-dieeti-klubi", kus hakatakse murdma halbade harjumuste võrgustikku, mille lõpptulemus peaks olema kaalulangus.

Aga okei! Aitab sellest! Te niikuinii ei viitsi seda kõike lugeda! Kui tekib küsimusi, siis adresseerige kõik mulle. Vot!

Päikest!

Kommentaare ei ole: